Reflecţii

Proof address sau învârtitul în jurul cozii

Să nu credeţi că englezii nu îşi au şi ei bizanteriile lor legislative! E adevărat, nu ne întrec, dar, ce e al lor, e pus deoparte, frate!

Să o luăm cu începutul… Ca să înţelegeţi.

Dacă ai de gând să vii în Anglia, la muncă, ai nevoie de un job, un loc unde să stai, un proof address, un cont bancar şi un cod fiscal numit NINO. Problema este: în ce ordine să le obţii că sunt legate una de alta ca zalele lui Grivei!

Ca să începi lucru, ai nevoie de NINO, cont bancar şi proof address!

Ca să obţii NINO ai nevoie de un loc unde să stai!

Ca să obţii o locuinţă ai nevoie de un job!

Iar contul bancar necesită şi el proof address şi NINO!

So, în ce ordine le poţi face?!

Nicicum, dacă nu ştii să joci tetris!

Totuşi, sunt trei soluţii:

1 – apelezi la o agenţie care să se ocupe de toate în locul tău. Contra cost, desigur! Şi vezi tu pe unde ajungi… Cum a păţit un prieten – a dat comisionul, a plătit chiria în avans, dar, ajuns la locul de muncă a aflat că nu avea niciun job!…

Măcar avea unde să stea!

2 – Apelezi la un prieten care te poate găzdui şi ajuta.

3 – Încerci singur! Dar, pentru asta, trebuie să fii Dexter! Şi chiar şi aşa, e complicat, frate!

Partea bună e că, în tot hăţişul ăsta sunt portiţe. Astfel, dacă nu vrei să dai bani unei agenţii, poţi căuta firme care angajează fără NINO. Sunt câteva depozite care se mulţumesc cu promisiunea ta că vei aplica mâine pentru NINO, cum ar fi Ocado şi Saintsbury’s.

Sunt locuinţe unde nu ţi se cere dovada că lucrezi. Plata se face săptămânal şi în avans.

Şi e o bancă online, OnePay, unde îţi poţi deschide cont imediat ca să ai unde să primeşti salariul.

Programarea pentru NINO o poţi face online la https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number . Te duci la locaţie şi, în baza unui mic interviu, la care poţi avea şi translator dacă nu te descurci cu engleza, se completează nişte hârtii. Peste două săptămâni îl primeşti prin poştă, la adresa la care ai declarat că locuieşti. Este o hârtie cu un cod – numarul tău de înregistrare fiscală. În Anglia nu mişcă nimic fără acest NINO, pentru că ei nu lucrează la negru.

Deci, găseşti o astfel de locuinţă cu plata săptămânală, un loc de muncă la Ocado sau la Saintsbury’s, aplici pentru NINO şi îţi faci un cont la OnePay. De la locul de muncă ceri un proof adress pentru bancă. Menţionez că acest proof address nu e acceptat peste tot! Dar, pentru bancă, este ok! Te duci la bancă cu NINO şi acest proof address şi îţi faci un cont bancar, la o bancă adevărată – pe care, desigur, îl duci şi la muncă, pentru actualizare. Dacă mai vrei să lucrezi acolo şi vrei să primeşti salariul într-un cont la o bancă adevărată.

Acum poţi obţine şi proof address-ul cela! De la bancă! E proof address-ul pe care îl acceptă peste tot! E minunea minunilor! Cu el poţi schimba şi job-ul! Dacă banca spune că tu locuieşti acolo, aşa e frate!

Deci, cu un proof address de la bancă, un cont bancar la o bancă adevărată, NINO – poţi aplica pentru orice job îţi doreşti! Apoi, cu jobul mult dorit, cu un contract ferm în buzunar, poţi schimba şi locuinţa! Poţi găsi ceva în condiţii mai bune, cu plata lunară.

Dacă ai ajuns la căutat locuinţă mai bună, o să descoperi că sunt case unde poţi închiria o cameră. Cu toate cheltuielile incluse. Sau fără cheltuieli – pe acelea le plăteşti tu, separat. Case gata mobilate şi utilate. Sau case unde trebuie să îţi cumperi tu tot! De la pat, până la lingură! Interesant e că, peste tot, cu mici variaţii, chiriile sunt cam la fel, indiferent dacă spaţiul oferit e mobilat sau nu… Chiria pentru o cameră, cu cheltuielile incluse, mobilată sau nemobilată, plăteşti între 390 şi 550 lire. Depinde şi de zonă. Cam mult, nu?! În Anglia chiriile şi transportul sunt un pic cam scumpe, faţă de România. De case nu mai vorbesc! Cu banii cu care cumperi aici o casă simplă, cu două camere, poţi cumpăra juma’ de sat la noi! Serios vă spun!

Partea bună e că mâncarea este cam de 4 ori mai ieftină decât la noi! Şi bună! Aici nu trebuie să mergi la cumpărături ca la bibliotecă – adică să citeşti etichetele cu grijă şi să studiezi fiecare ingredient! Aici nu se vând prostii! Mă refer la produsele de bază. Sigur! Sunt şi cipsuri şi sucuri, iar englezii le consumă într-o nebunie generală! Ei nu beau cafea dimineaţa, ci coca cola!

Iar secretarele nu fac cafele! Şi arată ca nişte balenuţe pe picioare! În colanţi, desigur! Sunt… enormeeee! Cred că primesc job-ul pe considerente de greutate şi inestetică!

No, am deviat de la subiect.

Oricum, ce am avut de spus, am spus!

Eu?!

Sunt încă în proces de obţinere proof address!

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. Neli spune:

    Multumim de informatii. Tinand cont de ceea ce ne-ai scris cred ca pana in 2040 nu am de gand sa emigrez in Anglia. Nici macar sa muncesc legal. Poate dupa 2040, adica dupa ce implinesc 100 de ani si cu conditia sa ma mai gandesc.

    1. Neli spune:

      P.S. – Cuvantul bizanterii nu exista in Dex. Cred ca ai vrut sa scrii “bizarerii”- ciudatzenii

Comentariile sunt închise.